Пресслужба Медведчука не пустила журналістів на передання полонених

Дата: 01 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Пресслужба голови політичної ради партії “Опозиційна платформа – За життя” та олігарха Віктора Медведчука не пустила журналістів “Радіо Свобода” на передання українських полонених.

Про це повідомляє ІМІ.

Передання чотирьох полонених українців, які перебували у бойовиків “Л/ДНР”, відбулося 28 червня. Про те, що Медведчуку передадуть заручників, стало відомо напередодні в Мінську. У своїй заяві олігарх, у якого немає жодного офіційного статусу, пов’язаного з процесом передання полонених, тоді підкреслив, що останні звільнення бранців з території окупованого Донбасу відбулися наприкінці 2017 року.

Після появи інформації про передання стали відомі й імена чотирьох заручників: Дмитро Великий, Яків Веремейчик, Едуард Міхеєв та Максим Горіянов. Заяви Медведчука та сам факт того, що бойовики “Л/ДНР” вели прямі переговори з олігархом, викликали хвилю обурення серед активістів, які навіть провели пікет під будівлею офісу президента.

Журналісти “Радіо Свобода”, які хотіли висвітлювати процес, подали в пресслужбу Медведчука список для акредитації та отримали підтвердження, що можуть бути на події. Проте вже в аеропорту охорона не знайшла прізвищ кореспондентів видання, а згодом охороні повідомили, що “Радіо Свобода” не пройшло узгодження пресслужби олігарха. Водночас жодних пояснень щодо недопуску від пресслужби виданню отримати не вдалося.

Такий крок, на думку юриста ІМІ Алі Сафарова, має ознаки цензури, адже Медведчук і його структури не можуть проводити акредитацію журналістів, згідно зі статтею 26 Закону України “Про інформацію”, якою визначається ця процедура.

“Статус Віктора Медведчука як особи, яка здійснює процеси передачі полонених, не визначений законодавством. Віктор Медведчук не призначений на посаду, не має статусу державного службовця, не має врегульованого будь-яким нормативним актом статусу як особа, що представляє Україну. Тому на Віктора Медведчука і його структури не розповсюджуються норми частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, яка передбачає право журналістів відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень і бути прийнятими їх посадовими особами. Виходячи з великої суспільної важливості факту передачі Україні незаконно утримуваних Росією українських громадян, недопуск журналістів “Радіо Свобода” на цю передачу має ознаки цензури відповідно до частини другої статті 24 Закону України “Про інформацію”, – зазначив Сафаров.

Відомо, що це не перший інцидент пов’язаний з Медведчуком та журналістами. Наприкінці березня співробітники охоронної фірми “Шторм”, яка охороняє маєтки олігарха, чотири години незаконно тримали журналістів програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” у лісі поблизу території державних дач у Пущі-Водиці.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter